Een incassobureau inhuren of jouw eigen medewerkers het werk laten doen?

Het inhuren van een incassobureau kan zeer voordelig zijn voor jouw bedrijf, je doet dit wanneer niet aan jouw betalingsverplichtingen wordt voldaan. Veel ondernemers hebben echter een bepaald beeld in hun hoofd van incassobureaus, met een goede reden. In het verleden waren er wel eens wanpraktijken bij incassobureaus. Tegenwoordig is dat heel anders en is een bureau zich er goed van bewust dat je, nadat de factuur geïncasseerd is, nog een goede relatie met je zakelijke partner wilt hebben. De voordelen van het inhuren van een bureau zijn nog steeds erg reëel.

Bedrijven verwachten een incassobureau

Allereerst verwachten de meeste bedrijven dat een bureau geld int voor een bedrijf, ze zullen veel serieuzer omgaan met een brief van zo’n bureau, dan met jouw eigen ‘zoveelste’ herinnering. Daarnaast weten ze dat er bij het inschakelen van een incassobureau kosten komen kijken. De kosten van een incasso worden doorgerekend aan de partij die moet betalen. Het hebben van een bureau helpt dus niet alleen om je rekening sneller betaald krijgen, maar voorkomt dat jij minder serieus genomen wordt door jouw zakelijke relatie. Het hebben van een strak debiteurenbeleid is verstandig voor zowel grote als kleine bedrijven.

Schulden innen

Ten tweede zijn er gevallen waarin het zinvoller is om een incassobureau in te schakelen dan om te proberen de schulden op een andere manier te innen. Wellicht is de debiteur verhuisd en duurt het te lang om zelf de gegevens te achterhalen. Er zijn ook momenten waarop een bureau beter het geld kan innen om zo een rechtszaak te voorkomen. Wanneer je overweegt een rechtszaak te starten om je geld te ontvangen, is het vaak logischer om eenvoudigweg de diensten van een professioneel schuldbemiddelings- of incassobureau in te schakelen, om over de schulden te onderhandelen in plaats van te proberen ze zelf terug te vorderen.

Voorkom agressie

Ten derde weten incassobureaus professioneel te blijven en hanteren ze een vriendelijke, maar strikte aanpak. Kwaadwillenden of zelfs agressieve personen die te late facturen hebben, betalingen hebben gemist of weigeren crediteuren te betalen, zingen vaak tegenover een incassobureau een toontje lager. Terwijl ze tegen de geldeiser meer stampij durven maken. Er is niets mis met de strategie van snel een bureau inschakelen omdat het een noodzakelijk onderdeel is van het innen van schulden. Als je een groot aantal rekeningen hebt waarvan het moeilijk lijkt om schulden te innen, is het logischer om een professionele onderhandelaar en incassobureau in te schakelen om deze direct af te handelen.

Wat past bij jou?

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende voordelen aan achterstallige rekeningen via een incassobureau zoals Incassonet, te innen. Het is echter belangrijk om het doel in gedachten te houden voordat je de definitieve beslissing neemt. Je kan ze afwegen tegen jouw eigen persoonlijke financiën, behoeften en wensen. Want soms kan een goed gesprek over waarom een factuur niet betaald wordt ook al helpen. Wellicht is een klant ontevreden en wil hij pas betalen als jij je werk gedaan hebt zoals hij verwacht.

About the author