Karton, het meest veelzijdige stuk papier

Karton is verbazingwekkender dan je misschien hebt beseft. Het komt in verschillende vormen en speelt een cruciale rol bij het netjes en ordelijk houden van ons leven. Het helpt om voedsel vers en onze producten veilig te houden, kan op spannende manieren worden hergebruikt en heeft het leven ook een stuk eenvoudiger gemaakt.

Het beschermt producten al eeuwenlang

Eerst wat achtergrondinformatie: het eerste geregistreerde gebruik van een kartonnen doos werd gedocumenteerd in 1817 en vreemd genoeg werd het gebruikt voor een Duits bordspel. Het materiaal werd later verfijnd tot golfkarton, een papieren “sandwich” van twee stevige platte vellen met een geribbeld vel in het midden.

Tegenwoordig wordt ongeveer 80 procent van de producten in de geleverd in kartonnen dozen. De stijfheid van het materiaal houdt objecten op hun plaats en fungeert tegelijkertijd als een kussen. Om deze reden gebruiken fabrikanten van hightech en hoogwaardige goederen het vaak om hun producten te beschermen tegen schade.

Het houdt voedsel veilig en vers

Van het karton dat elk jaar wordt geproduceerd, is ongeveer 60 procent bestemd voor voedselverpakkingen, waar het vaak wordt gebruikt voor het bewaren van sap, andere dranken, snoep, droge voedingsmiddelen en diepvriesproducten. Zo waren granen één van de eerste producten die ooit in een papieren verpakking werden bewaard.

Het verzegelen van droge granen in een doos helpt de houdbaarheid te verlengen, maakt het aantrekkelijker en aantrekkelijker voor de consument en maakt het gemakkelijker om op te slaan en te verzenden.

Golfkartonnen verpakkingen houden vers voedsel ook veiliger. In één onderzoek besmetten onderzoekers golfkartonnen trays en plastic containers met bacteriën en verpakten ze die containers vervolgens met gesteriliseerde perziken. Na 48 uur had 95 procent van de perziken in de plastic bakjes de bacteriën opgenomen. In kartonnen bakjes kwam de besmetting nooit boven de 25 procent uit.

Geschikt als verzendmateriaal

Omdat karton licht, stevig en economisch te produceren is, worden de verzendkosten drastisch verlaagd en hebben consumenten betere toegang tot goederen zonder dat ze hun huis hoeven te verlaten of hoge verzendkosten hoeven te betalen. Bovendien zijn kartonnen dozen eenvoudig in elkaar te zetten, uit elkaar te halen en te verzegelen. Verzenddozen zijn dus onmisbaar.

Het vermindert afval

In veel gevallen kan het karton opnieuw worden gebruikt voor hergebruik om andere items te maken, van kattenhuizen tot tijdschriftenhouders. Als je klaar bent met het gebruik van kartonnen dozen, kunnen ze gemakkelijk worden afgevoerd om te worden gerecycled.

Kartonnen verpakkingen als reclame

Vrijwel iedereen is het erover eens dat het uitpakken en verscheuren in een doos een spannende ervaring is. Omdat ze meer tijd nodig hebben om te openen, wekken geschenkdozen een gevoel van intriges en anticipatie op.

Dit basisconcept heeft ook een revolutie teweeggebracht in de marketing- en reclame-industrie. Met de komst van karton konden bedrijfslogo’s, aantrekkelijke afbeeldingen en productinformatie relatief gemakkelijk op kartonnen verpakkingen worden afgedrukt. Voor veel consumenten beschermt een goed ontworpen verpakking niet alleen producten, maar onderscheidt ze ook doordachte merken van hun concurrenten.

Flexibele verpakking

Flexibele verpakkingen krijgen steeds meer ruimte. Dit betekent dat er meer bedrijven zijn die online verkopen en ervoor kiezen om binnenverpakkingen (zoals metalen blikken en glazen potten) te vervangen door folieverpakkingen met een hoge barrière voor bijvoorbeeld voedsel, dus de buitenste kartonnen dozen bevatten meer producten. Daarnaast is het een soort verpakking die de producten beter bewaart.

About the author