Slimme besparingstips voor startende ondernemers

Ben jij van plan je eigen bedrijf te beginnen? Leuk, spannend en wellicht een beetje ingewikkeld in het begin. Als startend ondernemer komt er van alles op je af. Veel daarvan zal nieuw voor je zijn. Je moet allerlei zaken regelen en tijd, energie en geld investeren. Misschien beschik je al over een startkapitaaltje, misschien ook wel niet. Hoe dan ook is het in beide gevallen winst om geld te besparen waar je kunt. Hieronder een aantal tips.

Onderhandel
Als ondernemer zul je zaken inkopen. Dit kunnen materialen zijn, kant en klare producten, verpakkingsmateriaal, noem maar op. Werk aan je zakelijke relaties en durf te onderhandelen. Maak prijsafspraken of kom zelf met prijsvoorstellen op basis van een vergelijking tussen verschillende leveranciers. Het kunnen inkopen tegen scherpe tarieven gaat de moeite lonen.

Abonnementen onder de loep
Wanneer je een bedrijf vanuit huis start is het slim eens te kijken naar een goede pakketprijs voor telefoon, tv en internet. Hiermee valt zeker een voordeeltje te behalen ten opzichte van drie losse pakketten. Kijk ook eens naar de optie om één mobiele telefoon te gebruiken voor zakelijk en privé. Met een dual sim mobiel is het aanschaffen van een tweede telefoon helemaal niet nodig.

Ga voor tweedehands
Vaak is er genoeg kwalitatief materiaal tweedehands op de kop te tikken. Of je nu een bureaus zoekt, een kappersstoel, magazijn stellingen of een verkoopwagen omdat je een viswagen gaat beginnen: start je zoektocht online en bekijk zeker het tweedehands aanbod. Niet alleen is dit gunstig voor je portemonnee, het is ook nog eens een duurzame oplossing.

Flexibele werkplekken
Tegenwoordig zie je steeds vaker flex werkplekken die je kunt huren voor een bepaalde tijd of bijvoorbeeld een dagdeel. Dit is ideaal voor de momenten dat je een klant wilt ontvangen bijvoorbeeld. Op de andere momenten werk je misschien gewoon vanuit je woonkamer. Je bespaart zo op een hoop vaste kantoorkosten.

Zelf boekhouden
Boekhouden is voor weinig ondernemers een favoriete activiteit. Toch kun je flink besparen door een (groot) deel van je boekhouding zelf te doen. Daarbij geeft dit karweitje je een goed inzicht in de financiële kant van je bedrijf. Door dicht op de financiën te zitten kun je sneller reageren wanneer er iets scheef dreigt te trekken en ben je uiteindelijk nogmaals in het voordeel.

Subsidies en kortingen
Nog zo’n klus waar je als starter misschien niet meteen warm voor loopt maar waar je wel je voordeel mee kunt doen. Voor ondernemers zijn er belastingvoordelen waarvoor je in aanmerking kunt komen. Daarnaast kun je als starter vaak met korting zaken open, zoals een zakelijke rekening.

About the author